Lepota na dlanu ( 433)

Do nedavno se smatralo da je koža najveći ljudski organ, a onda je fiziologija utvrdila da je u čovekovom organizmu to unutrašnji zid (endotel) krvnih sudova. Ipak, kvalitet i izgled kože oduvek predstavljaju važne činioce zdravlja i lepote, kako kod ženskog, tako i kod muškog pola.

Održavanje mladalačkog izgleda kože, koji podrazumeva elatičnost i zategnutost, naročito je aktuelno par decenija unazad. Tokom prirodnog procesa starenja se usporava proliferacija tj.obnavljanje ćelija kože, kao i njihov metabolizam, menja se odnos kolagenih i elastičnih vlakana koji su odgovorni za čvrstinu vezivnog tkiva i umanjuje se procenat vode u koži.To sve dovodi do njene suvoće i pojave sitnih bora.

Bore mogu da nastanu i svakodnevnim, mimičnim pokretima mišića lica. To su vertikalne bore izmeÄ‘u obrva ili iznad usana, lepezaste bore u spoljašnjim uglovima očiju ili horizontalne bore na čelu.

Farmacija je u stalnoj težnji da pronaÄ‘e supstance za pravljenje različitih kozmetičkih preparata, koji bi omogućili očuvanje dobrog stanja kože i odložili ili će zaustavili pojavu bora. Ono što treba da nam od starta bude jasno je da zaista lepota dolazi iznutra.

Količina i kvalitet vode koju unesemo u organizam, ishrana, nedostatak minerala i vitamina u organizmu, pušenje, alkohol, svakako utiču na izgled naše kože. Nauka je odavno dokazala da vitalnost, dugovečnost sa samim tim i pojava prvih bora u mnogome zavise od hrane koju unosimo u organizam.

Mediteranska ishrana bogata je poliaminima i polifenolima i mnogi smatraju da je upravo u toj supstanci tajna dugovečnosti. Unazad nekoliko godina eliti na Zapadu dostupan je suplement koji je bogat ovim jedinjenjima, reč je o SPERMIDINU  koji mnogi sa razlogom smatraju eliksirom mladosti.

Autofagija je glavni mehanizam delovanja spermidina na molekularnom nivou. MeÄ‘utim, nedavna istraživanja pokazuju da spermidin može da deluje preko drugih mehanizama: smanjenjem upalnih procesa, upravljajućimetabolizmom lipida i regulacijom rasta ćelija i njihovom proliferacijom..  

S obzirom da poliamini mogu da stupe u interakciju sa mnogim molekulima, nije iznenaÄ‘ujuće da usporavaju starenje kroz nekoliko mehanizama zbog čega se smatraju regulatorima starenja. „Spermidin produžava život“ – do ovog zaključka je došao meÄ‘unarodni tim naučnika sa Medicinskog univerziteta u Inzbruku.

Da bi istražili efekte spermidina koji produžava život, ovi istraživači su posmatrali 829 ljudi u zajednici Južnog Tirola tokom perioda od 20 godina (u dobi od 45 do 84 godine). 341 učesnik je umro tokom studije, a od njih 40,5% je imalo snižen nivo  spermidina u organizmu. Nasuprot tome, subjekti koji su konzumirali hranu sa  visokim sadržajem spermidina imali su 15% manje šanse da umru i živeli su izmeÄ‘u 5 i 7 godina duže.

Studija je takoÄ‘e pokazala da viši nivoi spermidina pružaju zaštitu od vaskularnih, probavnih i nervnih oboljenja. Imajući u vidu ovu činjenicu da je spermidin veoma efikasan u prevenciji vaskularnih i kardioloških bolesti a da je naš najveći organ “endotel krvnih sudova”  i da od cirkulacije u mnogome zavisi i starenje naše kože nije čudo da je spermidin dobio etiketu “suplementa koji vraća mladost”. SPERMIDIN PLUS pored spermidina iz lucerke, sadrži još dve komponente koje doprinose boljoj cirklulaciji – RESVERATROL iz biljke Poligonum cuspidatum i OPC iz koštica grožđa.

Uz dobru hidrataciju, kvalitetnu ishranu i suplementaciju KVALITETNA PRIRODNA KOZMETIKA je nešto što dodatno doprinosi  mladolikom izgledu. U preparatima „Sanovita“ linije, sastojci imaju prirodno poreklo i potpuno su usmereni na zdravlje i samo-obnovu ćelija kože.Serum (SV 3005) i Krema protiv bora (SV 3015) su dva preparata koji su posebno iskreirani za odlaganje proseca starenja kože, zahvaljujući velikoj hidrantnosti, vitaminima iz vakama algi, zeolitu i eteričnom ulju ploda divlje ruže, bogatom vitaminom C. Pored njih, posebno kada je u pitanju zrela koža podložna borama, savetuju se i PEPTIDNI SERUM /SV3043I/  HIJALURONSKI SERUM SA VITAMINOM C /SV3042/ koji koži vraćaju elastičnost i zategnutost.

 Vitamin C povećava regeneraciju kože, smanjuje upale i vezuje kiseonik za ćelije kože, dajući im na taj način mogućnost da se obnove. Pored toga opšte je poznato da vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena.

Molekuli kolagena su složeni u snopove, koji su poslagani jedan nad drugim, čime daju koži glatkoću i punoću.Kolagen je vrsta rastegljivog proteina, koji omogućava koži da bude elastična i zategnuta. Ono što uništava kolagen, kako unutrašnji sat odbrojava vreme, su stalni napadi slobodnih radikala, koji negativno utiču na promenu strukture u snopovima kolagena, oslabljujući veze izmeÄ‘u snopova i čineći kolagena vlakna mekanim i neelastičnim.

Slobodni radikali prirodno nastaju u našem telu, a ono čime „Sanovita“ preparti neutrališu njihovo negativno dejstvo je zeolit. Zeolit je jedina supstanca u prirodi koja istovremeno vrši funkciju i detoksikatora i antioksidanta i kao takav čisti kožu od negativnog uticaja toksina, ali i vezuje slobodne radikale. Aktivirani zeolit – detoxamin  je i prirodni konzervans cele „Sanovita“ linije.

Ne zaboravite: bore mogu da nastanu od različitih grimasa i namrštenosti, ali i od smejanja,a kao takve one uvek izgledaju lepše, jer šalju neku potpuno drugačiju poruku... Unutrašnje zadovoljstvo se odražava na naš spoljašnji izgled i na to kako nas okolina doživljava. Zato je spoljašnji odnegovan izgled stvar odluke, a ne godina. Za sebe i svoje najbliže odaberite kvalitet, koji nam daruje SANOVITA u kombinaciji sa drugim proizvodima Energetix-a.

                                                                                                                            

Ključne reči

lepota na dlanuspermidin