KURKUMA ÄŒUDO PRIRODE ( 352)

Kurkuma je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz Južne Azije. Pripada familiji Ä‘umbira Zingiberaceae i upotrebljava se kao začin. Kurkumin, supstanca izolovana iz kurkume, obeležena je kao prehrambeni aditiv znakom E100. Njena uloga je da zaštiti prehrambrene produkte od sunca. U kombinaciji sa E160b, kurkumin se koristi pri bojenju sira, jogurta, salata, nekih nekih putera i margarina. TakoÄ‘e daje žutu boju pripremljenim senfovima, konzerviranoj piletini i drugoj hrani.

Lekovita svojstva kurkume koriste se u medicini više od 4000 godina za lečenje širokog spektra bolesti. Narodna medicina ali i savremena nauka puni su hvale za kurkumu. Kineska medicina kurkumu upotrebljava za lečenje depresije, posebno kada se kombinuje sa Reiši gljivom.

U brazilskoj narodnoj medicini kurkuma se koristi za zaustavljanje krvarenja i kao moćan protivotrov kod ujeda zmija otrovnica. Na azijskom kontinentu prah kurkume koristi se kao dodatak kremama za lečenje kožnih bolesti. U poslednje vreme, širom sveta, sve se više govori o tome kako kurkuma uništava ćelije raka. Lekovitost kurkume, u ajurvedskoj (indijskoj medicini) objašnjava se time što ljut ukus ove biljke ubija klice i parazite, uništava naslage sluzi, masti, lepljive toksine, podstiče krvotok i kompletan metabolizam.

Gorak ukus je najbolje sredstvo protiv trovanja, groznice, upala, bolesti krvi i kože. TakoÄ‘e uklanja taloge i lepljive toksine, čireve, salo, znoj, gnoj, svrab, čisti majčino mleko, matericu, jetru. Uopste indijska medicina kurkumu smatra jednim od najmoćnijih prirodnih lekova a naučna istraživanja potvrÄ‘uju da je kurkuma pravo čudo prirode. Naučnici sa Zapada tek su nedavno prepoznali zapanjujuća terapijska svojstva kurkume. 2014 godine, u američkom Wall Street Journalu izašao je članak “ÄŒest indijski začin budi nadu”.

U posljednjih pet godina objavljeno je više od 1500 naučnih radova koji govore o kurkuminu, a Američki nacionalni institut za zdravlje sprovodi četiri klinička eksperimenta s kurkuminom – razmatra se kao terapija za karcinom pankreasa, multipli mijelom, Alzheimerovu bolest i karcinom kolorektuma. Naravno tek nakon završetka kliničkih studije moći će da se govori o terapijskoj efikasnosti kurkume kod ovih bolesti.

TakoÄ‘e  istraživanje objavljeno u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, ukazalo je da dijabetičari imaju veliku korist od ovog začina. Naučnici iz Koreje i SAD-a dokazali su da pigment kurkumin, koji daje kurkumi karakterističnu žutu boju, ima povoljno delovanje na insulinsku rezistenciju. Istraživanje su sproveli na miševima, a ukoliko se slični rezultati ponove u istraživanju na ljudima, kurkuma će se ozbiljno razmatrati kao pomoć pri terapiji i u prevenciji dijabetesa.

Dodatak kurkume hrani za miševe ujedno je uzrokovao smanjenu aktivnost enzima, koji su povezani sa sintezom markera kardiovaskularnih bolesti, poput slobodnih masnih kiselina, holesterola i triglicerida. Zanimljivo je da je pozitivni učinak kurkume zabeležen samo u miševa dijabetičara, a u kontrolnoj grupi nije bilo promene u vrednostima glukoze, insulina, kao i merenih enzima.

Osim apsolutnog aduta kurkumina, kurkuma sadrži i vitamine i minerale. Sadrži vitamin B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale kalijum, gvožđe i mangan. TakoÄ‘e, smatra se izvorom prehrambenih vlakana. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice, kalorijski doprinos je zanemarljiv.

Kurkuma je zahvaljujući svojim antiupalnim, antibakterijskim i antivirusnim svojstvima od davnina u upotrebi kada su u pitanju bolesti zglobova, različiti oblici artritisa, bolovi u kostima, kičmi, kod osteopenije i osteoporoze. TakoÄ‘e se upotrebljava kod anemije jer je bogata gvožđem, i tada se kombinuje sa medom jer se na taj način povećava apsorbcija gvožđa. Kao što je prethodno pomenuto, veoma dobro reguliše glikemiju posebno na  osobe koje su rezistentne na oralne antidijabetike ili kod kojih ovi lekovi imaju slab učinak

Kurkuma se ne preporučuje osobama sa žuticom, trudnicama, osobama sa kamenom u žuči i osobama koje imaju intoleranciju na đumbir i kurkumu.

Dijetetski suplement QICUMA sadrži 200mg kurkume i u ovom preparatu bioiskoristljivost kurkume je najveća. Pored kurkume, QICUMA sadrži koenzim Q10, zeleni čaj, kompleks vitamina B, holin i cink kao i vitamin D u dozi od 800ij, sastojci koji znatno mogu ubrzati oporavak nakon bolesti, poboljšati imunitet i podići nivo energije čak i kod starijih osoba.QICUMA - ukus koji se ne zaboravlja!

 

Ključne reči

kurkumadijetetski suplementisuplementidodaci ishrani